top of page
gizemasar

YAVRU KÖPEKLER NEDEN ISIRIR ?

Güncelleme tarihi: 4 Şub 2023



Yavru Köpekler Neden Isırır?

Evinizi dört ayaklı bir pirhanayla mı paylaştığınızı düşünüyorsunuz? Yalnız değilsiniz! Yavru köpek sahiplerinin en yaygın şikayetlerinden birisi; köpeklerinin sıklıkla ellerini, ayaklarını ısırmalarıdır. Ustura misali 28 ufacık diş, başlarda can acıtmasa da köpeğiniz ortalama 3-4 aylık olduğunda ve dişleri can yakmaya başladığında bu ısırıklar hoşunuza gitmez, hatta sinir bozucu bir hal almaya başlar. Öncelikle bilmeniz gereken şu ki; sadece sizin yavru köpeğiniz değil, sağlıklı olan bütün yavru köpekler ısırır. Isırmak, tüm yavru köpekler için doğal bir davranıştır.

Yavru köpeğinizin sizi ısırmasının iki ana nedeni vardır. Sizi sürü üyelerinden biri olarak görürler ve bu yüzden oyun oynamak için kardeşlerine yaptıkları gibi dişlerini kullanırlar. Diğer neden ise; yavru köpeğinizin diş değiştirme dönemindeki dayanılmaz diş kaşıntılarıdır. Bu dönemde yavrular, elleriniz de dahil bulabildiği ve kaşıntısını giderebildiği her şeyi çiğnerler. Her iki faktörü de göz önüne aldığımızda bu durumun önüne geçebilmemiz ve kontrol altına alabilmemiz mümkündür.


Yavru Köpeklerde Isırmanın Çözümü


2 Aydan Küçük Yavru Sahiplenmeyin

Yavrular, süt dişleri çıkar çıkmaz anne ve kardeşleriyle geçirdikleri zamanda bu dişlerini kullanmayı ve geliştirmeyi öğrenirler. Kimi zaman sert ısırıklar memeyi acıttığı için açlığa sebep olurken, kimi zaman da kardeşlerini kaçırtıp yalnız kalmalarına sebep olur. Bu dönem, yavrunun sosyalleşmesi ve annesinden alacağı terbiye açısından oldukça önem arz eder. Bu yüzden anne ve kardeşlerinin yanında daha uzun zaman geçirme şansı olan yavruların ısırıkları, ailesinden erken ayrılan köpeklere göre daha kontrollüdür. Eğer henüz bir yavru sahibi olmadıysanız, seçeceğiniz yavru en az 8 haftalık olana kadar beklemelisiniz.

Köpeğinize Ağzını Kibarca Kullanmayı Öğretin

Öncelikle, köpeğinizin ellerinizi çiğnemesine izin vermeyin. Yavru köpeğiniz, elinize ya da ayağınıza dişlerini geçirdiğinde tıpkı kardeşlerinin vereceği tepki gibi yüksek sesle bağırın ve oyunu sonlandırın. Elleriniz yerine, kendine ait oyuncakları çiğnemesi için onu teşvik edin. Bunu her defasında yaparsanız bir süre sonra dişlerini daha kontrollü kullanmaya başlayacaktır.


Diş Kaşıntısını Gidermek İçin Çeşitli Kemik Ve Oyuncaklar Alın

Diş değiştirme döneminde şiddetli kaşıntı krizleri yaşayan yavru köpeğiniz, bu ihtiyacı için ellerinize ve ayaklarınıza yöneldiğinde; onun için almış olduğunuz pres kemikleri ya da sert, kauçuk oyuncakları kemirmesi için verebilirsiniz. Böylelikle hem elleriniz zarar görmemiş olur, hem de köpeğiniz diş kaşıma ihtiyacını gidermiş olacaktır.


Asla Isırdığı İçin Köpeğinize Vurmayın

Daha önce de yazdığım gibi köpeğinizdeki olumsuz bir davranışı cezalandırmak yerine, olumlu davranışı ödüllendirirseniz köpeğiniz ondan beklentiniz olan davranışı daha çabuk anlayacaktır. Siz, sizi ısırdığı için köpeğinize vurduğunuzda, o bunu oynadığı için vurmanıza yorumlayacaktır. Çünkü onun yaptığı sadece sizinle oyun oynamak ya da dişlerini kaşımaktır.


Alternatif Çözüm Önerileri

Köpekler parfüm vb kokulardan hoşlanmazlar. Eğer yavru köpeğinizin ısırmasıyla baş edemiyorsanız, ısırmak için ellerinize hücum ettiğinde elinize bolca kolonya sürebilirsiniz. Hem kolonyanın kokusundan rahatsız olacağı, hem de ısırdığında ağzına gelen acı tattan hoşlanmayacağı için ısırmaktan vazgeçip uzaklaşacaktır.

GİZEM ASAR

164 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentários


bottom of page