top of page
gizemasar

KÖPEK EĞİTİMİNDE YAPILAN 10 HATA


KÖPEK EĞİTİMİNDE YAPILAN 10 HATA

Köpek eğitimi hakkında bir takım bilgiler edindiniz; ancak ne kadar uğraşsanız da köpeğinizi eğitmekte başarılı olamıyor musunuz? Yalnız değilsiniz. Birçok insan köpeğini eğitmeye çalışırken bazı hatalarda bulunuyor ve bu hatalar köpeğinizin öğrenmesini güçleştirdiği gibi, köpeğinizle aranızdaki iletişimin bozulmasına neden oluyor. İşte size köpek eğitiminde yapılan, dikkat etmeniz gereken en yaygın hatalar:


1-Eğitime Geç Başlamak

Bazı köpek sahipleri, köpeğini eğitmek ya da eğittirmek için köpeklerinin bir yaşını doldurmalarını bekler. Bir yaş köpek eğitimi için geçtir. (Özellikle de bunun için kendiniz çaba gösterecekseniz) Köpeğiniz bir yaşına gelene kadar çokça yanlış davranış kazanabilir ve yanlış öğrenilerin düzeltilmesi doğru davranışı kazandırmaktan daha zahmetli bir iştir. Eğer disiplinli ve kontrollü bir köpeğe sahip olmak istiyorsanız; eğitim, köpeğiniz eve geldiği ilk günden itibaren başlamalıdır. Ev içi eğitim ve basit temel komutlar üzerinde yaptığınız çalışmalar köpeğinizle aranızdaki bağı arttıracağı gibi, köpeğinizle daha sağlıklı iletişim kurmanızı sağlayacaktır.


2-Komutu Arka Arkaya Tekrarlamak

Köpek eğitiminde yapılan en yaygın yanlışlardan biri, komutların sürekli tekrar edilmesidir. Köpeğiniz oturmuyorsa komut otomatikman tekrarlanır. Siz arka arkaya komut verdikçe köpeğinizin sizi daha iyi anlayacağını düşünürsünüz; ama köpeğinize otomatikman birkaç kez tekrarlanmadan itaat edilmeyeceğini öğretirsiniz. Çünkü ona öğrettiğiniz ‘otur’ değil ’otur, otur hatta otur! ‘dur. Onun tek suçu, cümlenizi bitirmenizi bekliyor olmasıdır.

Köpeğiniz ilk komutunuzu duymazdan geliyorsa siz uygulamasını sağlayın ve ona hangi komutu verdiyseniz o şekli almasına yardım edin. İlk komutta oturmadıysa hemen elinizle arkasına hafifçe bastırarak oturmasını sağlayın ve anında ödüllendirin.


3-Tutarsızlık

Köpeğinizin, koyduğunuz kurallara uymasını istiyorsanız ona karşı tutarlı davranmanız gerekir. Eğer kalabalık bir ailede yaşıyorsanız, tüm aile bireylerinin köpeğiniz için aynı tutumu sergilemelidir. Biri, bir davranışı onaylarken diğeri izin vermezse köpeğinizin doğru davranışın ne olduğunu anlaması mümkün değildir. Kurallar her durum ve koşulda geçerlidir. Ruh halinize ya da o anki kişilere, koşullara göre değişmemelidir. Örneğin; eğer köpeğinizin yemek sırasında sizi rahat bırakmasını istiyorsanız hiçbir zaman sofradan besleme yapmamalısınız. Hem köpeğinizin arsızlığından rahatsız olup, hem de canı çekmiştir diye bir parça yediğinizden verdiğinizde, köpeğinizin dilenciliği sürdürmesi kaçınılmazdır. Köpeğinizin sizi anlayabilmesi için, ona karşı net ve tutarlı olmalısınız.


4-Ödüllendirme Ve Uyarmada Zamanlama Hata

Ödüle dayalı eğitim metodlarında ödül; köpeğiniz ondan istediğiniz hareketi yaptığı anda gelmelidir. Bu süre 1-2 saniye ile sınırlıdır. Aksi halde köpeğiniz, doğru davranışın ne olduğunu anlayamaz ve kafası karışır. Örnek verecek olursak; ‘yat’ komutunu öğretirken, köpeğiniz yere yattığı anda ödül vermeniz gerekir. Birkaç saniye geçirirseniz köpeğiniz ödül almak için pozisyonu bozabilir, oturur hale geçer ya da ayağa kalkabilir. Bu durumda ödül verdiğinizde, köpeğiniz yat komutunu uygulamış olsa dahi aldığı ödülü yattığı için değil; hareket ettiği ya da oturduğu için aldığına yoracaktır.

Uyarmalarda da aynı kural geçerli. Köpeğinizin koltuğa çıkmasını istemiyorsanız koltuğa çıktıktan sonra değil, çıkmaya niyetlenirken sert ve net bir ses notuyla uyarmanız gerekir. Eylemi gerçekleştirdikten sonra verdiğiniz tepkinin geçerliliği yoktur. Çünkü köpeğiniz amacına ulaşmıştır ve bunu tekrarlamaması için bir sebep yoktur.


5-Uzun Süreli Eğitim Seansları

Köpeğinize yeni bir komut öğretirken çalışma süreniz 15 dakikayı geçmemelidir. Uzun süreli çalışmalarınız köpeğinizi sıkar ve bu da dikkatinin dağılmasına neden olur. Bu yüzden köpeğiniz daha sıkılmadan çalışmanızı sonlandırmalısınız. Unutmamanız gereken şu ki; köpeğiniz eğitimden keyif alırsa algısı açılır ve çalışmak keyifli hale gelir. Sıkılan, kaçmanın yollarını arayan bir köpek hiçbir zaman öğrenmek için hevesli olmayacaktır.


6-Uzun Cümleler

Köpekler nettir ve kendi aralarında çok rahat iletişim kurarlar. Siz de köpeğinizle doğru iletişim kurmak istiyorsanız ona karşı net olmalısınız. Örneğin; köpeğiniz bir yeri kemiriyor ve sizin verdiğiniz tepki: ‘Ben sana kaç kere orayı kemirme dedim. Neden beni dinlemiyorsun, sen ne biçim köpeksin vs …’ ise köpeğiniz asla ondan ne istediğinizi anlamayacaktır. Bu durumda vermeniz gereken tepki; sert ve net bir ses tonuyla hayır deyip köpeğinizi tasmasından tutup o alandan uzaklaştırmanızdır. Köpeğiniz o an bir şeyleri kemirmek istiyorsa; ona, sağlığına zararı olmayacak; oyuncak, press kemik gibi kemirme ihtiyacını giderebileceği alternatif ürünler verebilirsiniz.

Bilmeniz gereken şu ki; köpeğiniz, ona kurduğunuz uzun cümleleri, yakınmalarınızı anlamıyor. Sadece bir iki kelimelik komutlar ve eylemler arasında ilişki kuruyorlar. Köpeğinize ‘Otur’ komutu verdiğinizde oturur pozisyona geçtiğinde ödül alacağını bildiği için oturuyor. Diğer komutlar için de aynı durum geçerli. Sözlü komut ve ödül arasında ilişki kuruyorlar. Kelimelerin ne anlama geldiğini bilmiyorlar. Köpeğinizi eğitirken ona karşı olabildiğince kısa sözcükler kullanın ve net olun. Aranızdaki iletişim düzelecek ve çok kısa sürede farkı görebileceksiniz.


7-Aşırı Baskı Ve Şiddete Başvurmak

Bazı köpek sahipleri, köpek eğitiminin; baskılamak ve aşırı sert tutumdan ibaret olduğunu düşünüyor. Ve bu düşünce doğrultusunda köpeklerine karşı çok sert ve acımasız bir tutum sergileyebiliyorlar. Köpeğinizi kontrol edebilmeniz için öncelikle iyi bir lider olmanız gerekir. Liderlik, baskılamak değildir. Liderlik, yol göstermek ve sürüde doğru hiyerarşiyi sağlamaktır. Baskıcı ve şiddet yanlısı bir lider hiçbir sürüde kabul görmez. Köpeğiniz sizden korktuğu için o an kızdığınız davranışı sergilemeyebilir; ama doğru davranışın ne olduğunu öğrenmediği için fırsat bulduğu ilk an yine aynı olumsuz davranışı sürdürecektir.

Köpeğinizi sürekli olarak baskılarsanız öz güveni düşük ve korkak bir köpek yaratırsınız. Korkan ve sahibine güven duymayan bir köpeğin kendine ya da bir başkasına zarar vermesi ihtimaller dahilindedir. Unutmayın ki; köpek eğitimi, köpeğinizle aranızdaki iletişimi güçlendirmek ve bağ kurmak içindir.


8-Tek Seferlik Çalışma, Yetersiz Tekrar

Köpekler robot değildir. Hızlı öğrenirler; ama öğrendiklerinin kalıcı hale gelmesi sahipleriyle beraber farklı ortamlarda yapılan tekrarlar sayesinde mümkün olur. Bir köpek çiftliğinde ya da evde izole bir ortamda köpeğinizin bir komutu yapıyor olması; kalabalık bir caddede, onlarca caydırıcının, kalabalığın içinde uygulayacağı anlamına gelmez. Bunu köpeğinizden bekleyebilmeniz için onunla her türlü caydırıcının olduğu ortamda çalışmış olmanız gerekir. Köpeğinizi ister kendi çabanızla eğitin, isterseniz bir köpek eğitmeninden eğitim aldırın her iki durumda da kural geçerlidir. Köpek eğitimi, tek seferlik bir çalışma değildir. Eğitim, yapılan tekrarlarla kalıcı hale gelir. Sizin dört, beş ay önce eğitim verdiğiniz (ya da aldırdığınız) köpeğinizin şimdi o günlerdeki gibi itaat etmemesinin sebebi sadece kendisi ya da eğitmeni değildir. Köpek eğitimi bir ekip işidir ve siz de gereken çabayı gösterir, köpeğinize yeterli zamanı ayırırsanız %100 sonuç verir.


9-Uzun Süreli Ödül Kullanımı

Köpek eğitiminde en önemli unsur ödüldür. Köpeğinizin eğitim seanslarından keyif alması ve bir sonraki dersi hevesle beklemesi için ödülendirme, vazgeçilmez bir teşvik yöntemidir; ancak ödülün de bir sonu var.

Köpeğinize bir komut verirsiniz, köpeğiniz önce elinize bakar ya da ceplerinizi koklar. Eğer üzerinizde ödül varsa verilen komut hemen yerine getirilir; ama yoksa? Köpeğiniz o an hiç havasında değildir ve verdiğiniz komutu duymamazlıktan gelir. Çünkü sizi dinlemesi için kendince bir nedeni yoktur.

Köpeğini kendi eğitmek isteyen hemen hemen bütün köpek sahiplerinin ortak şikayeti, köpeklerinin ödülsüz hiçbir komutu uygulamamasıdır. Bunun başlıca sebebi; ödülün sadece yiyecek olarak kullanılmasıdır. Köpeğinizin bir komutu öğrendiğinden emin olduğunuzda her seferinde ödül maması vermek yerine, sevdiği bir oyuncak ya da coşkulu bir aferimle ödüllendirebilirsiniz. Böylelikle köpeğiniz, verdiğiniz her komutun arkasında ödül maması aramaktan vazgeçecektir.


10-Kısa Zamanda Mucizeler Beklemek

Köpek eğitimi sabır geriktirir. Eğer köpeğinizi eğitmeye karar verdiyseniz üç hafta, dört hafta gibi basma kalıp düşünceleri kafanızdan silmelisiniz. Çünkü her köpek farklı hızda öğrenir. Aynı cins olan iki köpekten biri, bir komutu üç günde öğrenirken; diğeri bir günde öğrenebilir. Bu yüzden, eğer doğru metodlarla çalıştığınızdan eminseniz köpeğinizi yargılamanız ve öğrenmiyor diye şikayet etmeniz sadece köpeğinizin size olan güvenini sarsar ve öğrenme aşamasını güçleştirir. Siz köpeğinizle yaptığınız çalışmalardan keyif almazsanız, köpeğiniz de almayacaktır. Sabırlı olun ve her gün 10-15 dklık seanslarla, köpeğinizi sıkmadan çalışmaya devam edin.

90 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

コメント


bottom of page