top of page

KÖPEKLERDE BEDENSEL VE ZİHİNSEL EGZERSİZİN ÖNEMİ


Düzenli yapılan egzersizin, insanlar için önemini bilmeyen yoktur. Rutin yapılan fiziksel aktiviteler; beden sağlığının korunmasında etkili olduğu gibi, kişinin öz saygısını yükselterek stres, depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunların da azalmasında önemli bir unsurdur. Bizim hayatımızda bu denli rolü olan egzersizin, can dostlarımız köpeklerimiz için de son derece önemli olduğunu biliyor muydunuz?

Köpek sahiplerinin, köpeklerini yetiştirme sürecinde yaşadığı birçok sorunun temel sebebi; köpeklerini bedensel ve zihinsel olarak yeteri kadar yormamalarından kaynaklanır. Egzersiz, sadece bedensel yorgunluk için değil, zihinsel yorgunluk için de gereklidir. Köpekler, çocuklardan farksızdır. Sürekli bir şeylerle meşgul olmak, keşfetmek isterler. Siz köpeğinizi yeteri kadar yormazsanız, o kendini bir şekilde meşgul etmenin yolunu bulur. Sizin yaramazlık yapıyor ya da eve zarar veriyor diye şikayet ettiğiniz dostunuz sadece iç güdülerine göre hareket ediyordur.

Bilmeniz gereken şu ki; köpekler aktif hayvanlardır; bütün günü evin bir köşesinde yatmak için yaratılmamışlardır. Koşmak, kemirmek, kazmak, yeni yerler keşfetmek köpeklerin doğal ihtiyaçlarıdır. Eğer biz bu ihtiyaçlarını tam anlamıyla karşılayamazsak köpeklerimizde sorunlar yaşamamız kaçınılmazdır.


Köpeğinize Egzersiz Yaptırmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

· Egzersiz süresi; köpeğinizin ırkına, yaşına ve sağlık durumuna göre değişkenlik gösterir. Genç ve sağlıklı köpekler daha uzun süreli ve yorucu egzersizleri kaldırabiliyorken; yaşı ilerlemiş ya da kalp, displazi gibi sağlık problemi olan köpekler, daha kısa süreli bedensel aktivitelere, uzun süreli zihinsel aktivitelere gereksinim duyar. Köpeğinizin yaşına ve sağlık durumuna en uygun egzersiz önerisi için veteriner hekiminize danışabilirsiniz.


· Bedensel egzersiz, köpeğinizin enerjisini boşaltabilmesi için tek başına yeterli değildir. Köpeğiniz bedenini çalıştırırken, aynı zamanda zihnini de çalıştırmanız gerekir. Köpeğinizle yapacağız rutin koşular, keşfedeceğiniz yeni mekanlar, beraber yapacağız sporlar (agility, frisbee, yüzme…) öğreteceğiniz yeni numaralar ve zeka oyunları köpeğinizin zihinsel olarak rahatlayıp daha mutlu bir köpek olmasına büyük katkı sağlar.


· Evinizin çevresinde yaptığınız kısa süreli yürüyüşler egzersiz değildir. Aynı çevre, aynı kokular köpeğinizi zihinsel anlamda yormayacağı için, evde yaşadığınız sorunların da önüne geçmeyecektir. Yapabileceğiniz tek aktive sadece yürüyüş ise, en az 1 saat duraksamadan, tempolu yürümenizi öneririm.


· Koşu bandı, köpeklerimizin kilo ve kas kontrolü için kurtarıcı niteliğindedir; ancak yapılan araştırmalar, köpeklerin koşu bandıyla zihinsel olarak tatmin olmadıklarını, eğer bir davranış problemi varsa bunun ancak açık havada yapacağınız aktivitlerle ve zeka oyunlarıyla çözebileceğinizi ortaya koymuştur.


· Köpeğinizle yaşadığınız sorunların neredeyse %80’i, köpeğinizin zihinsel ve fiziksel olarak yeteri kadar enerjisini atamadığından kaynaklanır. Köpeğinizde aşırı havlama, mobilya kemirme, agresyon ve çeşitli davranış bozuklukları varsa, düzenli egzersiz ve kısa süreli eğitim çalışmalarıyla köpeğinizin zihnini rahatlatarak sorunların üstesinden gelebilirsiniz.


· Bazı köpek sahipleri, evlerinin bahçesinin köpeklerinin enerjilerini boşaltması için yeterli olduğunu düşünür; ama bilmeniz gereken şu ki; büyük bir bahçeye sahip olmanız, köpeğinizin egzersiz ihtiyacını karşılayabilmesi için tek başına yeterli değildir. Bütün günü bahçede yalnız geçiren bir köpeğin, eğer gezdirilmiyorsa ve yeteri kadar ilgi görmüyorsa psikolojik olarak çok sağlıklı olduğunu söyleyemeyiz. Bahçe, eğer köpeğinizle top at-getir, frisbee gibi oyunlar oynayabiliyorsanız, avantajdır. Köpeğinizin tek başına eğlenebileceği bir alan değildir.


· Köpeğinize egzersiz yaptıracağınız alanın zemini, köpeğinizin sağlığına zarar vermeyecek yapıda olmalıdır. Beton zemin, uzun süreli at-getir oyunları ve frisbee için uygun değildir. Köpeğinizin pati altındaki yastıklar sürekli koşmaktan açılır ve bu köpekler için oldukça acı vericidir. Parke gibi kaygan zeminler de köpeğinizin koşması için uygun değildir. Köpeğiniz koşarken kayacağı için eklemlerine zarar verebilir. Toprak veya kum alanda yapılan egzersizler, köpeğiniz için her zaman daha sağlıklıdır.


· Köpeğinizin kalp sağlığı ve yaptığınız egzersizden keyif alması için, aktivitelerinizi günün serin saatlerinde yapmaya özen gösterin.


· Köpeğinizin rahat ve uzun süreli egzersiz yapabilmesi için egzersiz saatlerini yemekten önce yaparsanız daha sağlıklı olur. Dolu mideyle yapılan uzun, yorucu egzersizler köpeğinizde mide dönmesine sebep olabilir.


Köpeklerde Egzersizin Faydaları


· Köpeğinizdeki stres, anksiyete, agresyon gibi sorunların çözülmesinde en önemli unsurdur.

· Egzersiz köpeğinizin yaşlanma sürecini yavaşlatır.

· Köpeğinizle yapacağınız egzersizler aranızdaki bağı güçlendirir ve köpeğinizi itaat etmeye teşvik eder.

· Rutin egzersizlerle köpeğiniz daha sakin, daha uyumlu ve daha sahip odaklı olur.

· Çok klişe; ama gerçek, yorgun köpek, mutlu köpektir. Ve de ‘Sağlam kafa, sağlam vücutta olur’ sözü, bizim için olduğu kadar köpeklerimiz için de geçerlidir.


GİZEM ASAR




173 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page