top of page

KÖPEĞİNİZİN VETERİNER KORKUSUNU YENEBİLİRSİNİZ!


KÖPEĞİNİZİN VETERİNER KORKUSUNU YENEBİLİRSİNİZ!

Veteriner ziyaretleri hemen hemen her köpeğin korkulu rüyası olmuştur. Veteriner korkusu olan bazı köpekler daha “veteriner” ve “ iğne” kelimesini duyduğunda bile evin içinde saklanırken, birçoğu veterinere yaklaştığınızda kliniğe, hatta kliniğin bulunduğu sokağa dahi girmeyi reddetmektedir. Bu durum dostunuz için de sizin için de stres yaratabilmektedir.

Köpeğinizin veteriner hekiminizden, veteriner kliniğinden korkması kötü ilişkilendirilmeye bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Köpeğinizin yavruluk döneminde ilk aşılama takvimiyle başlayan rutin veteriner ziyaretleri (hastalandığında gördüğü antibiyotik tedavileri de eklendiğinde) köpeğinizde; veteriner=acı, veteriner=korku olarak hafızasına kazınır. Kısaca köpeğiniz veterinere gitmeyi genellikle acı duymakla ilişkilendirir. Onun dünyasında veterinere gitmenin iyi olan hiçbir yanı yoktur.

Peki ya köpeğinizin veteriner korkusunu yenebilmenizin mümkün olduğunu ve bu ziyaretleri keyifli hale getirebileceğinizi biliyor muydunuz?


-Köpeğinizin Veteriner Hekiminizi Sevmesini Sağlayın

Özellikle ilk tanışma köpeğiniz için büyük önem taşır. İlk kez gittiğiniz veteriner hekiminizden köpeğinize yapacağı uygulama öncesinde ve sonrasında ödül vermesini isteyin. Ve bunu her ziyaretinizde tekrarlayın. Hekiminizin böyle bir alışkanlığı yoksa bile siz yanınızda götüreceğiniz birkaç parça ödülle bunu yapmasını rica edebilirsiniz.


-Veterinerinize Kısa Ziyaretler Düzenleyin

Köpeğinizin aşısı ya da bir rahatsızlığı olmasa bile ara ara hekiminizi ziyaret edin. Burada amacımız; köpeğinize veterinere gitmenin her zaman kötü bir fikir olmadığını, günlük hayatımızın bir parçasıymış gibi algılamasını sağlamaktır.


-Kliniğin Yakınında Oyun Oynatın

Kliniğiniz size çok uzak bir mesafede değilse bazı günler oyun oynamak için kliniğin yakınında bir yeri tercih edebilirsiniz. Bu köpeğinizde “veterinere giden korku yolu” algısının değişmesini sağlayacaktır.


- Rahat Olun

Köpeklerin endişenin kokusunu alabildiğini biliyor muydunuz? Veterinere gittiğinizde köpeğinizin canı acıyacak diye endişe duymanız naklen köpeğinize yansıyacaktır. Bu durumda köpeğinizin veteriner korkusu yoksa bile, o bunu “Sahip endişeli o halde ben de endişeli olmayalım” olarak yorumlayacaktır. Bu yüzden klinik ziyaretlerinde, köpeğinizden önce kendinizi rahatlatmanızı öneririm.


-Korkuyu Pekiştirmeyin

Köpeğiniz, veterinere gittiğinde korkup kaçmaya çalışıyor ya da olduğu yerde titrer vaziyette duruyorsa o anda onu severek ya da sakinleştirmeye çalışarak korkusunu pekiştirmeyin. Köpekler çocuk gibidir. Korktuklarında görecekleri ilgi, yaşadığı korkunun büyümesine sebep olur ve daha fazla korkmaya başlarlar. Bu yüzden, böyle anlarda yapacağınız en doğru davranış şekli, köpeğinizle minimum seviyede ilginip korkusunu görmezden gelmek olacaktır. Böylelikle köpeğiniz de bir süre sonra bu ziyaretlere alışacak ve verdiği tepkiyi azaltacaktır.

GİZEM ASAR

117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page